Julierpas

Spread the love
Julierpas (foto van Unsplash @mamuej) , in het oosten van Zwitserland

Feiten
»Van: Silvaplana (CH) naar Tiefencastel (CH)
»Hoogte: 2284m
»Winterafsluiting: nee
»Stijgingspercentage: 10.8%
» Lengte: 43km

De Julierpas ligt in Graubünden, in het oosten van Zwitserland en verbindt het Ober-Engadindal met het Oberhalbstein-dal aan de westzijde. De Julierpas is, in tegenstelling tot de nabij gelegen Albulapas, het gehele jaar geopend en vormt in alle jaargetijden een belangrijke schakel in dit kanton. De Julierpas brengt je door een wild en aantrekkelijk berggebied, met woeste pieken en smalle dalen.

Aan de voet van de Julierpas, aan de oostelijke zijde, ligt het Ober Engadindal met als bekendste plaats Sankt Moritz. Boven het Engadin ontspringt de rivier de Inn, één van de grootste zijtakken van de Donau. De Julierpas is daarmee onderdeel van de waterscheiding: neerslag aan de westzijde stroomt via de Achterrijn naar de Noordzee en neerslag aan de oostelijke zijde stroomt naar de Zwarte Zee

Dankzij de ligging is het Oberengadin één van de koudste gebieden van Zwitserland in de winter. Aan de zuidzijde is het afgeschermd door de Piz Bernina (4049 meter), de hoogste berg van oostelijk Zwitserland en de meest oostelijk gelegen vierduizender van de Alpen.

Op de Top van de Julierpas

Bovenop de Julierpas ligt een meertje, maar er zijn ook enkele parkeerplaatsen. De bergen rondom de Julierpas zijn niet extreem hoog: rond de 3200m hoogte.

Ten noorden van de pas ligt Val d’Agnel, die via een spectaculair dal naar de Fuorcla d’Agnel (2982m) loopt. Fuorcla is reto-Romaans voor “col”. Aan de noordzijde kun je wederom afdalen naar Chamanna Jenatsch, een berghut op 2653m hoogte. Dit is ongeveer 3,5 uur lopen (en iets minder terug).

Ook aan de zuidzijde zijn diverse wandeltochten mogelijk naar de diverse bergmeertjes zoals het Lej Lagrev (2720m) en Leg Grevasalvas (2390m)

Silvaplana-Julierpas

Het Graubündense dorp Silvaplana ligt op een hoogte van bijna 1900m in het Oberengadin. Vanaf hier is de stijging naar de Julierpas dus nauwelijks spectaculair te noemen. Via twee haarspeldbochten en een lange slinger komt de pasweg in een breed dal, wat oploopt tot aan de pasweg. Aan de rechterzijde van de weg ligt de Piz Guglia (3380m), waarnaar de pas en het dal is vernoemd (Guglia is Retromaans voor Julier). Vlak voor het bereiken van het hoogste punt liggen aan de linkerzijde een aantal bergmeertjes.

Julierpas-Tiefencastel

Na het bereiken van de top begint een spectaculaire afdaling richting Tiefencastel. Het eerste stuk is zeer rijk aan bochten en loopt langs steile bergwanden. Bij het dorpje Bivio wordt het dal opeens een stuk smaller en rijd je het bos weer in. Na Bivio bereik je Lai da Marmorera, een stuwmeer die je passeert over de rechteroever. Na het stuwmeer kom je in de meer bewoonde wereld, met meer dorpjes en grotere bossen. In Mühlen zit je nog op een hoogte van 1550m en is de weg grotendeels rechtuit tot aan Roffna. Hierna volgt een klein stukje met veel korte bochten, tot je het dal van Gelgia bereikt. Dit dal is breder en de bodem vlak. De weg blijft de rivier volgen en na enkele kilometers bereik je Tiefencastel, op een hoogte van 900m.

Laat een reactie achter