Grindelwald

Spread the love

Grindelwald. Een prachtig dorpje, mooi gelegen in het Berner Oberland en zeer goed bereikbaar. Vanuit Grindelwald heb je een fantastisch uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Althans, zoveel is mij verteld. Want ik ben er wel geweest vorig jaar, maar het was hartstikke bewolkt…

Pfingsteggbahn
Daar boven liggen prachtige bergen. Dit is een blik richting de Gletscherschlucht, met een piepje van de Klein Fiescherhorn door de wolken

Grindelwald is zeer toeristisch, zoals vrijwel alle dorpen hoog in de Alpen. Het dorp is bereikbaar per trein vanuit Interlaken. Let op dat dit niet de trein is naar de Jungfraujoch: die loopt via Lauterbrunnen en niet via Grindelwald.

Het toeristische karakter van Grindelwald heeft zijn positieve en negatieve kanten. Er is veel informatie verkrijgbaar in het centraal gelegen toeristencentrum en er zijn diverse kabelbanen die de bergen in gaan (zowel in de winter als in de zomer). Recentelijk (vorig jaar, 2020) is de Männlichen kabelbaan geopend (ongeveer 60 CHF per persoon). Hier heb je een prachtig uitzicht over Grindelwald en aan de andere kant op Wengen. Helaas was ook hier het weer niet top: de foto’s zijn dan ook waardeloos…

Bovenop de Männlichen is een mooie speeltuin te vinden voor de kinderen, met een enorme Alpenkoe waar de glijbaan uit de bek komt. Vanaf het bergstation kun je nog een stukje verder klimmen naar het uitzichtpunt. Overige kabelbanen zijn oa. de Pfingsteggbahn. Hier is ook de zomerrodelbahn te vinden en is een populaire zomerbestemming.

Een tip voor bezoek aan Grindelwald: koop bij een langer verblijf de Grindelwald guest card. Hiermee kun je gratis alle lokale bussen gebruiken evenals het lokale binnenzwembad. Maar ook korting op de kabelbanen en lokale trein.

Er zijn ook nadelen aan het toerisme. Zo zijn de prijzen in dit soort dorpen vaak nog net iets “steviger” dan elders al het geval is in Zwitserland. Maar ook zijn er veel “dezelfde” winkels, met zakmessen en andere souvenirs. Gelukkig zijn er ook enkele leuke buitensportwinkels. Helaas verbazingwekkend weinig restaurants met terrasjes.

Campings in Grindelwald

Grindelwald heeft 3 campings direct en nabij het dorp: camping Gletscherdorfcamping Eiger Nordwand en Camping Holdrio.

Camping Holdrio omschrijf zichzelf als een “hondvriendelijke” camping. Het is een vrij kleine camping, met vooral tentplekken en weinig tot geen schaduw. Dit is op 1100 meter hoogte wellicht niet zo’n probleem en aan het begin van de avond zakt de zon achter de bergen in het westen.

Camping Eiger Nordwand biedt iets meer schaduw, maar heeft ook schaduwarme plekken op de kampeervelden. Deze camping is iets dichter bij het dorp gelegen.

Aan de andere kant van het dorp ligt Camping Gletscherdorf. Dit is een iets grotere, maar nog steeds kleine (minder dan 100 plekken) camping met iets meer schaduw.

Alle campings bieden een prachtig uitzicht!

Vierduizenders rondom Grindelwald

Grindelwald is één van de belangrijkste plaatsen in de klimhistorie van de Alpen. Een indrukwekkend aantal vierduizenders is bereikbaar vanuit dit stadje: de Schreckhorn (4078 meter), Lauteraarhorn (4042 meter) en de bekendere Eiger (3970 meter, maar verdient vermelding), Mönch (4107 meter) en Jungfrau ( 4158 meter). Direct in de nabijheid liggen de Fiescherhorn (4049m), Finsteraarhorn (4274m), Grünhorn (4044m) en een heleboel bergen die nét geen 4000 meter hoog zijn en niet zo beroemd zijn als de Eiger: Rottalhorn (3972m), Gletscherhorn (3983m)m Mittaghorn (3892m) Agassizhorn (3946m) en nog veel meer.

De juiste kaarten om hier te wandelen: Berner Oberland Ost en Jungfrau-Region, Thunersee en Brienzersee.

Laat een reactie achter