Klausenpas

Spread the love

Feiten
» Van: Altdorf(CH) naar Linthal (CH)
» Hoogte: 1948m
» Wegnummer: 17
» Winterafsluiting: ja
» Stijgingspercentage: 5.5%
» Lengte: 46km (Altdorf – Linthal)

Onderweg naar het zuiden komen veel mensen er langs, maar weinig slaan hier af: de Klausenpas. De Klausenpas begint in het dorpje Altdorf, aan de zuidzijde van de Vierwaldstättersee. Altdorf zal bij velen vooral bekend zijn vanwege de afslag: vaak één van de laatste afslagen voor de file richting Italië in verband met de wachttijden via de Gotthardtunnel.

Altdorf is gelegen op nét geen 600 meter hoogte aan de rivier de Reuss die via de Aare een belangrijke voedingsbron vormt voor de Rijn. Dit gebied is klimatologisch interessant: door de grote meren in zowel het noorden (Vierwaldstättersee, Walensee, Zürichsee) als het zuiden (Lago Maggiore, Lago di Como) is dit gebied relatief gevoelig voor neerslag uit het zuiden en noorden.

Het ontbreken van écht hoge bergen speelt hierbij ook een rol. De hoogste bergen in deze omgeving zijn iets hoger dan 3000 meter. Weliswaar flinke bergen, maar aanzienlijk minder hoog dan de bergen verder naar het oosten (Piz Bernina, Wildspitze, Grossglockner) en het westen (Berner Oberland, Monte Rosa, Mont Blanc). Deze hebben een grotere neerslagschaduw en dus een groter effect op de weersomstandigheden.

Het gevolg hiervan is dat er relatief veel neerslag valt en de gletsjers in deze omgeving veel groter zijn dan je zou vermoeden op basis van de hoogte alleen. Overigens is de verwachting dat de gletsjers hier vrijwel volledig verdwenen zijn tegen het eind van deze eeuw.

Altdorf – Klausenpas

Eerst rij je nog langs heel wat bebouwing, alvorens de weg iets smaller wordt. De hellingen aan de rechterzijde (links op de foto hieronder) zijn voorzien van bomen. De andere zijd is vrijwel volledig kaal dankzij de intensieve begrazing en ontbossing die hier hebben plaatsgevonden.

Na een serie (4) haarspeldbochten gaat de weg een tijdje aardig rechtdoor: tot er nog 2 haarspeldbochten volgen. Echt steil wordt het nergens: over een afstand van bijna 24km wordt er 1350 meter hoogte overwonnen: 5.6% gemiddeld.

Klausenpas, uitzicht richting Altdorf

Klausenpas – Linthal

Klausenpas: de top

Aan de andere zijde heeft de weg 22km nodig om 1150m te verliezen: gemiddeld slechts 5.2%.

Via een serie bochten kom je terecht bij Fätschbach: een grote, komvormige verticale rotswand tot 200 meter hoog. In het voorjaar komen hier de nodige watervallen naar beneden. Later in het seizoen is de sneeuw verdwenen en drogen de riviertjes op. De Clariden (3267m) is nauwelijks hoog genoeg om de Griessli-gletsjer voort te laten bestaan.

Deze is vanaf de weg dan ook niet te zien.
Vanaf dit punt daalt de weg af door een groot zomer-graasgebied. De koeien op de weg zijn dan ook geen uitzondering.

Na een laatste serie haarspeldbochten bereik je het dorpje Linthal

Klausenpas: afdaling door zomergraasgebieden.

Laat een reactie achter