Monte Rosa massief

Spread the love
Het Monte Rosa massief in Zwitserland, op de grens met Italië, is het thuis van vele vierduizenders. De hoogste bergen van Zwitserland zijn hier te vinden.
Monte Rosa traverse (c) Explore-share.com

Het Monte Rosa massief wordt vaak genoemd als zijnde 1 berg. De berg die hiermee bedoeld wordt is echter de Dufourspitze, de hoogste berg van Zwitserland en de nummer 2 van de Alpen. Het Monte Rosa massief is vanaf de zuidzijde (Italië) erg goed herkenbaar en zichtbaar vanaf ver de Povlakte in. Het Monte Rosa massief wordt namelijk aan de zuidzijde gekenmerkt door een bijna 2500 meter hoge rotswand van “Himalayaanse proporties”. Dit is met afstand de grootste rotswand van Europa. Boven op deze rotswand ligt een serie toppen zoals de Dufourspitze, Signalkuppe/Punta GnifettiNordend en Zumsteinspitze, allen hoger dan 4500 meter. Op de Signalkuppe ligt de hoogste berghut van Europa, de Cabane Margherita (4559m).

Over het algemeen zijn de bergen hier lastiger dan de bekende Mont Blanc. Het Monte Rosa massief is dankzij de steile wanden en graten meer blootgesteld aan de elementen, alleen heb je hier minder last van de westelijke straalstroom. Veel van de negatieve effecten hiervan worden opgevangen door de eerste ‘verdedigingslinie’ de Mont Blanc en de tweede, de Matterhorn.

Het Monte Rosa massief is aan de noordzijde ontsloten door het Matterdal (Zermatt) en het Saasdal (Saas Fee). Vanuit het zuiden is het ontsloten vanaf Domodossola en Aosta.  Het gebied leent zich uitstekend voor langere meerdaagse (gletsjer)tochten en beklimmingen van diverse gradaties. De laatste jaren is het gebied aanzienlijk aangetast door warme zomers en sneeuwarme winters danwel droogte. Hierdoor zijn diverse gletsjers aanzienlijk geslonken of zelfs gedeeltelijk afgebroken.

Laat een reactie achter