Signalkuppe – Punta Gnifetti (4559m)

Spread the love
© Renzo Ferrario, Signalkuppe

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4559 meter
»Eerst beklommen door: G. Gniffeti
»Jaar: 9 augustus 1842

De Signalkuppe is gelegen in het Monte Rosa-massief op de grens met Italië. De Signalkuppe heet in het Italiaans Punta Gnifetti, naar de priester Giovanni Gnifetti die deze berg als eerste beklom in augustus 1842. Op de top van de Signalkuppe ligt de hoogste berghut van Europa, de Capanna Margherita, genoemd naar de Italiaanse koningin destijds.

De normaal route begint vanaf de Monte Rosa hut op 2795 meter hoogte. Vanaf deze hut volg je een zigzag-route naar de morene van de Grenzgletsjer. Je kunt de Silbersattel-route volgen tot ongeveer 4000 meter hoogte, waarna de paden zich splitsen. Vanaf 4500 meter is het even echt klimmen, 3e graads rotsklimmen.

Er zijn diverse alternatieve routes, onder andere over de Lysgletsjer. Vanaf de Signalkuppe kun je 3200 meter naar beneden kijken naar Macugnaga & het Valsesia in Italië. Naar het noorden liggen de Dufourspitze en Nordend. Nog verder naar het noorden begint het Mischabel-massief met de Dom de Mischabel en andere vierduizenders.
Naar het noordwesten liggen de Weisshorn (noordwesten) en de Dent Blanche. Ook de Matterhorn en Lyskamm zijn te zien (naar het westen en zuiden).


Vanaf Rifugio Gnifetti (3637m):
Je kan tot 3200 meter hoogte met een kabelbaan, daarna is het een kwestie van de gletsjer traverseren om deze hut te bereiken (ongemarkeerd). Het is een lange tocht, met noodzakelijke hoogtetraining om te acclimatiseren en veel gletser-ervaring.

Het is ook mogelijk om de Signalkuppe vanuit Italië te beklimmen, via de Parrotspitze en Ludwigshöhe.


Een reactie

Laat een reactie achter