Brig

Spread the love

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Aantal inwoners: 12.000
»Hoogte: 695m
»Bijzonderheden: Hoofdstad van het Duitstalige deel van het kanton Wallis

Brig is de hoofdstad van het Duitstalige deel van het Zwitserse kanton Wallis, gelegen in een breder deel van het Rhônedal, waar de Saltina uitmondt in de Rhône. In vroeger tijden was de Saltina een zeer onbetrouwbare rivier, waardoor herhaaldelijk een nieuwe brug (Brig) gebouwd moest worden. Tegenwoordig ligt er een klein stuwmeer waar de ene helft van de rivier ontspringt om het water onder controle te houden.


Na Brig wordt het Rhônedal een stuk smaller en ruiger, tot Blitzingen waar het opnieuw iets breder wordt. In Brig splitsen zowel de weg als het spoor: verder naar het oosten, richting de Furkapas of naar het zuiden, over de Simplonpas. Door deze splitsing is Brig een belangrijk knooppunt voor het verkeer. In Brig is tevens een treinstation, waar je met de auto op de trein naar Iselle in Italië kunt. Dit is vrij goedkoop: op doordeweekse dagen met een auto 24 CHF (prijspeil 2022).

Een aanrader: in Brig zijn enkele supermarkten te vinden, waaronder de Lidl en de Aldi. Met de prijs van boodschappen in Zwitserland is dat zeker aan te bevelen. Als je via Brig naar bijvoorbeeld Zermatt of Saas Grund rijdt, is het vrijwel noodzakelijk om hier nog boodschappen te doen: de enige supermarkten in de zijdalen zijn van de Coop of Spar en door hun ligging nog duurder.

Wat te doen rondom Brig

De grootste attractie in de omgeving van Brig is de Aletschgletsjer, de langste en grootste gletsjer van de Alpen. Ook de historische binnenstad van Brig is de moeite waard, maar gezien het formaat van de stad ben je daar ook vrij snel uitgekeken. Ten noorden en zuiden van Brig liggen interessante wandel en klimgebieden, waarbij de klim naar de Aletschhorn het toppunt is. De Aletschhorn voedt de Aletschgletsjer aan de noordzijde. Deze kronkelt als een slang om de berg heen, en stroomt naar het zuiden. Aan de voet van de Aletschgletsjer ligt een klein stuwmeertje: Gibidum.

Hier gaat een héél smal weggetje naar toe (niet toegankelijk voor campers). Vanaf hier lopen diverse paden hoog de bergen in, onder andere naar de hangbrug van Belalp.

De hangbrug bij Belalp, aan de voet van de Aletschgletsjer in de buurt van Brig
Belalp hangbrug. Foto van Nolan Krattinger via Unsplash

Aan de zuidkant van het Rhonedal in Brig worden de bergen lager. Maar met een goede 3552 meter hoogte is er voldoende te hiken rondom de Monte Leone (de grens met Zwitserland) met uitzicht over het Berner Oberland en de Mischabel-groep.

Laat een reactie achter