Grand Combin

Spread the love
De Grand Combin gezien vanaf het Mont Blanc gebied, met de Matterhorn in de achtergrond.
Grand Combin, gezien vanuit het westen, met de Matterhorn op de achtergrond. Credits:Krzysztof Kowalik via Unsplash

De Grand Combin wordt vaak genoemd als zijnde één berg, maar dit is onjuist. Het is een bergmassief, met meerdere toppen boven de 4000 meter en enkele daar onder. De Combin de Grafeneire is met 4314 meter hoogte de hoogste, gevolgd door de Aiguille du Croissant. Deze is gelegen op dezelfde graat, maar verder naar het noorden.

Iets naar het westen ligt de Combin de Valsorey (4184 meter) en naar het oosten de Combin de la Tsessette (4135 meter).

De ligging van het Combin-massief zorgt voor een sterke vergletsjering: de hoge toppen zorgen uiteraard voor afscherming ten opzichte van de zon in het zuiden. Maar ook aan de oost- en westkant liggen hoge bergen die het geheel goed afschermen tegen zonlicht.

De bergen zijn prominent aanwezig vanuit het Aosta-dal gezien, en hebben een zeer kenmerkende vorm. De routes naar de toppen zijn lang en niet eenvoudig. De oude normaalroute, langs de ´Corridor´ is door de opwarming van het gebied niet langer toegankelijk. De huidige normaalroute loopt over de noordwest wand. Technisch iets moeilijker, maar minder blootgesteld aan vallend ijs.

Grand Combin wordt meestal benaderd vanaf Bourg St. Pierre. Dit dorpje ligt aan de Zwitserse zijde, aan de Grote Sint Bernard-pas. Vanaf hier lopen er paden naar de Cabane de Valsorey (3030m). Op 3662 meter hoogte bevindt zich nog een bivak, Biagio Musso. Iets verder naar het zuiden, op de Italiaanse flanken van het massief, ligt Rifugio Franco Chiarella all’Amianthe – laat het maar over aan de Italianen om mooie namen voor hun hutten te bedenken!

Al gebiedt de eerlijkheid me te zeggen dat de Zwitsers er hier ook iets van kunnen. Langs de sterk gekrompen Corbassiere-gletsjer ligt Cabane FXB Panossiere. FXB staat voor Francois Xavier Bagnoud, een pionier in het uitvoeren van reddingsmissies per helikopter.

Vanaf de Panossiere gaan verschillende routes de bergen in, die met name de noordelijker gelegen gebieden van het Grand Combin massief bestrijken.
De Grand Combin staat op de kaart van Arolla of op de combinatiekaart met de Mont Blanc.

Laat een reactie achter