Saas Fee

Spread the love
Het berggidsen kantoor in Saas Fee
Het berggidsen-kantoor in Saas Fee

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Aantal inwoners: 1600
»Hoogte: 1800m (centrum)
»Bijzonderheden: de videoclip van Wham!´s Last Christmas is opgenomen in Saas Fee.

Saas Fee is een autovrij gletsjerdorpje gelegen in het oosten van het Zwitserse kanton Wallis en is een van de vele dorpjes in de Alpen die meer toeristen-bedden heeft dan inwoners. Boven Saas Fee ligt onder meer de Fee-gletsjer. Saas Fee ademt wintersport, zelfs in de zomer kun je hier skieën/snowboarden en zie je dan ook mensen met skies of snowboard rondlopen. Door zijn hoge ligging en de hoge bergen en pisten rondom Saas Fee is de sneeuwzekerheid vrij groot in alle seizoenen.

Met diverse kabelbanen kunnen ruim 100 km aan pistes bereikt worden, waarvan de Allalin-piste (3500m) de hoogste is. Ook zijn hier bij helder weer de toppen van zo´n 13 vierduizenders te zien! Verder bevindt zich hier het hoogst gelegen draaiende panorama-restaurant ter wereld en tevens een ijspaviljoen.
Tegenwoordig krijg je bij overnachtingen (in de zomer) in deze regio, ook op de camping, een gratis pas voor de kabelbanen. Deze brengt je niet tot het ijspaviljoen en het panorama-restaurant: hiervoor moet je nog (fors) bijbetalen.

Saas Fee profileert zich ook als plaats van romantiek en wellness, Volgens onderzoeken is de luchtkwaliteit in Saas Fee van zeer goede kwaliteit: dit door de hoge ligging in de bergen, maar ook doordat het stadje autovrij is. Hierdoor zouden mensen met allergiën of astma zich bijvoorbeeld veel beter voelen in Saas Fee.
Parkeren doe je aan de rand van Saas, of in Saas Grund waar je de bus naar boven kunt nemen.

Saas Fee biedt ook de outdoorliefhebber tal van mogelijkheden. Zo kan er vanuit Saas Fee een beklimming van één van de in de buurt gelegen toppen gemaakt worden. Bijvoorbeeld de Dom de Mischabel (4545m), de Alllalinhorn (4027m) of de Täschhorn (4490m).
In het centrum van Saas Fee vind je aan het plein, voor de kerk, het bergführerbureau. Hier kan je informatie vinden over deze klimtochten en gidsen boeken en/of materiaal huren. Vlak voor ditzelfde plein vind je ook het Saaser museum, waarin de geschiedenis van het Saasdal centraal staat.

Saas Fee staat ook bekend om het ijsklimmen, Jaarlijks worden er in januari World Cup wedstrijden ijsklimmen van de UIAA gehouden. In de parkeergarage vooraan het dorp worden enorme ijswanden gecreëerd, waar dan de verschillende wedstrijden plaatsvinden.

Verder zijn er tal van goed gemarkeerde wandelpaden en routes voor mountainbikers. Vooraan in het dorp bij het toerist office kun je fietsen en mountainbikes huren en informatie krijgen over routes. In de zomer zijn niet alle kabelbanen open – doorgaans de routes richting Langflue en Fellskin wel.

Laat een reactie achter