Tour de Mischabel – Monte Rosa

Spread the love

Wandelen blijft voor velen de beste manier om de omgeving te zien. Meer dan te zien: in je op te nemen en te beleven. Onderweg kom je veel gelijkgestemden tegen en zijn verhalen en tips uit te wisselen. Je kunt van Punt A naar Punt B lopen, maar ook een rondtocht maken. En dit laatste is wel zo praktisch: je begint op hetzelfde punt als waar je eindigt.

Dit maakt het net wat makkelijker om te plannen en de logistiek af te stemmen. Dat verklaart het succes van het Annapurna Circuit en de Tour du Mont Blanc.

Door het terugtrekken van gletsjer worden er steeds meer gebieden toegankelijk, hoe wrang dit ook is. Sinds kort is het mogelijk om een rondtocht om het Monte Rosa-massief en Mischabel te maken. Deze route brengt je langs de hoogste bergen van Zwitserland, in een epische trektocht door Zwitserland en noord Italië.

Tour de Mischabel-Monte Rosa: de getallen

Zoals gezegd zou het een aantal jaar geleden een stuk moeilijker zijn geweest om deze tocht te maken. Maar het lijkt er op dat het mogelijk is. Dit is geen officiële route, maar een aaneenschakeling van door ons bedachte etappes.
Beginpunt: Zinal, Valais/Wallis, Zwitserland
Afstand: 210km
Hoogtewinst / verlies: 15.540 meters
Aantal bergpassen: 13
Hoogste punt: 3137 meter
Laagste punt: 1073 meter
Beste periode: eind juli tot begin september

Tour de Mischabel-Monte Rosa, per etappe

Dag 1: Zinal- Cabane de Moiry

De eerste dagafstand bedraagt ongeveer 14km en start met een flinke klim naar Col du Pigne – tevens het hoogste punt van de route. Tot een aantal jaren terug eindigde deze “Col” op de Glacier de Moiry. Tegenwoordig is de gletsjer dermate ver teruggetrokken dat je deze niet meer hoeft te betreden.

Moiry gletjser. De Col du Pigne gaat langs de linkerkant van de gletsjer.

Dag 2: Cabane de Moiry – Arolla

Een iets eenvoudiger dag, al is het qua afstand net iets verder: ongeveer 16 kilometer. Het hoogtepunt van de dag is de Col du Tsaté. Daarna is het afdalen tot aan het dorpje Les Hauderes.

De Weisshorn (links) gezien vanaf de Col du Tsaté

Dag 3: Arolla – Rifugio Nacamuli

14 kilometer staat er vandaag op de planning. En in potentie de meest spectaculaire etappe: de kruising van Col Collon (3082m) aan het einde van het Valpelline. Opnieuw een etappe die een aantal jaar geleden niet haalbaar zou zijn. Maar ook de Glacier d’Oren is zo ver teruggetrokken dat het nu mogelijk is. De verbinding met de Glacier d’Arolla is verloren, waardoor je geen gletsjer meer hoeft over te steken. Zie onderstaande afbeelding (bewerking van Google Maps).

Dag 4: Rifugio Nacamuli – Rifugio Perucca-Vuillermoz

Wederom een afstand van 12-13 km. De dag begint met een lange afdaling, maar eindigt met een steile klim naar Col Valcoumera. Een onprettige klim, omdat ze op het zuidwesten is gelegen en je pas in de middag hier aankomt. Warm dus.
De bergen aan je linkerzijde vormen de eerste graad van de Matterhorn, die hier vormt door steeds iets hogere bergen tot uiteindelijk de top bereikt wordt.

Dag 5: Rifugio Perucca – Rifugio Gran Tournalin

Vandaag een wat grotere afstand: 18km. Een afdaling naar Valtournenche, dan een klim naar Col de Nannaz, gevolgd door een korte afdaling naar Rifugio Gran Tournalin op 2600m hoogte.

Dag 6: Rifugio Gran Tournalin – Grenne

Een op & neer dagje. Geen specifieke cols, maar geen meter vlak. En dat 17 kilometer lang – maar met een prachtig uitzicht op de zuidwand van het Monte Rosa massief. De indrukwekkende zuidwand is op veel plekken meer dan 2000 meter hoog.

Dag 7: Grenne – Rifugio Pastore

Met een afgelegde 105km ben je nu halverwege. Vandaag is een aardige tippel, door het skigebied van Gressoney om uiteindelijk af te dalen naar Rifugio Pastore, net iets onder de 1600 meter in een bos.

Dag 8: Rifugio Pastore – Staffa (Macugnaga)

Via de Passo del Turlo (2780 meter) maak je een lange tocht (20km) naar Macugnaga. Een groot deel hiervan gaat door een lommerrijk dal. Na de Passo del Turlo is het alsmaar naar beneden. In Macugnaga zijn als gevolg van het toerisme doorgaans voldoende voorzieningen te vinden.

Dag 9: Staffa – Saas Almagell

De dag begint met de klim naar de Monte Moro pas op 2853 meter. Na het bereiken van de pashoogte gaat het alsmaar naar beneden, maar niet heel steil. Tot Saas Almagell kom je vrijwel geen voorzieningen tegen, met uitzondering van een restaurant aan het einde van de Mattmarksee. Deze is helaas lang niet altijd open. De afstand vandaag is ongeveer 19km, maar relatief eenvoudig.

Uitzicht over de oostkant van het Monte Rosa massief (links) en Mischabel-groep (rechts) vanaf Hohsaas
Uitzicht over de oostkant van het Monte Rosa massief (links) en Mischabel-groep (rechts) vanaf Hohsaas

Dag 10: Saas Almagell – Saas Fee

Vandaag is een soort-van-rustdag. Een korte hike naar Saas Fee, waar je vroeg aan kunt komen en even bij kunt komen. In Saas Fee zijn veel restaurants, winkeltjes en hotels te vinden.

Dag 11: Saas Fee – Grächen

Opgeladen? Mooi! Vandaag volgt een balkonwandeling over de oostflanken van de Dom de Mischabel. Dus geen heftige beklimmingen of afdalingen vandaag. Als het goed gaat kun je overwegen om de dag iets langer te maken, tot aan Sankt Niklaus. Dit maakt de dag van morgen net iets eenvoudiger.

Dag 12: Sankt Niklaus – Gruben

Een lange dag – en een technische dag. De Augustbordpass is 2850 meter hoog en dankzij de ligging (oost-west) zijn er tot laat in het seizoen grote sneeuwvelden aanwezig. Aan de andere kant daal je af tot in Gruben.

Dag 13: Gruben – Zinal

De laatste15km! Alleen nog over de Col Forcletta (2800m) en dan afdalen naar Zinal.

Laat een reactie achter