Eerste winterinval na de zomer in de Alpen

Spread the love

Met een stevige noordwestelijke wind wordt de laatste warmte uit de bergen weggeblazen.

Een lagedruksysteem waarvan de kern in Zuid-Finland ligt en een hogedruksysteem boven Ierland zorgt voor ideale omstandigheden voor een eerste “Nordstau“. Koude lucht uit het noordpoolgebied waait over de Atlantische Oceaan en de Noordzee en neemt veel vocht op uit dit warme water.

Met het afzakken naar het zuiden wordt de lucht gedwongen op te stijgen. Dit resulteert in sterke neerslag, gecombineerd met relatief koud weer op hoogte. De vorstgrens zakt van 3000 meter terug tot onder de 2000 meter.
Aan de noordkant van de Alpen kan tot 30 cm verse sneeuw vallen, terwijl de zuidkant geniet van blauwe luchten en hoge temperaturen.
Dit is een welkome afwisseling, na een dramatisch hete zomer in dit deel (en andere delen) van Europa. Het smelten van gletsjers heeft alle records gebroken en een vroege aanraking van Koning Winter is een goed begin van het winterseizoen.

Of dit een langere periode van koeler weer in de bergen betekent, is verre van zeker. Het is echter het definitieve einde van het wandelen op grote hoogte voor dit seizoen. Ook zullen diverse bergpassen dit weekend sluiten (Grimselpas, Furkapas en Nufenenpas).

Laat een reactie achter