Waar kan ik sleeën in Nederland?

Spread the love

Update 27 december 2021: helaas is het nergens in Nederland tot significante sneeuwval gekomen. Wachten tot de volgende gelegenheid zich voordoet!

20 december 2021:

Het begint al een beetje rond te zoemen in het land: er is richting het eind van de week (kerst!) kans op sneeuw. Er is zelfs kans op véél sneeuw. Maar tegelijkertijd ook niet meer dan “een kans”. Want de weersverwachting is uiterst onzeker, zelfs op deze korte termijn. Volgens het “Europese” weermodel ECMWF komt Nederland ruimschoots in de zachte lucht. Volgens het Amerikaanse GFS is dit niet het geval en valt rond middernacht (kerstavond) de vorst binnen en valt er sneeuw op een bevroren bodem: droge sneeuw dus die blijft liggen.

Dit is zoals gezegd nog uiterst onzeker: het is een zogenoemde “LMG” ofwel een Duitse afkorting voor “LuftMassenGrenze”. Een scherpe afbakening in de atmosfeer tussen de ene en de andere luchtsoort, waar doorgaans vrij veel neerslag op kan vallen en de verschillen over een korte afstand erg groot kunnen zijn. Het verschil in temperatuur kan zomaar 15 graden zijn op 100km en daarmee ook het verschil tussen lauwe regen en sneeuw. De komende dagen zal ik het op deze pagina in de gaten houden en waar mogelijk updaten.

Om een beetje leuk te kunnen sleeën heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste natuurlijk: sneeuw. Ten tweede, om het echt leuk te maken: hoogteverschil! Je kúnt wel sleeën in het vlakke land, maar zeker in dorpen en steden zijn de wegen en stoepen doorgaans goed schoon. Tijd voor de parken & de vrije natuur!

Gebieden met veel hoogteverschil

Nederland lijkt zo vlak als een pannenkoek, maar dat is niet helemaal waar. Relatief grote hoogteverschillen zijn te vinden op de Veluwe, Sallandse Heuvelrug, het Rijk van Nijmegen en Zuid-Limburg. Hoogteverschillen hebben diverse voordelen: er valt meer neerslag door stuwing (al zal dit beperkt zijn), het is kouder op een heuvel, en het glijdt natuurlijk gemakkelijker. Nederland kent wel aardig wat hoogteverschillen.

Van Noord naar Zuid door Nederland:

Springendal & Vasserheide. Het noordelijkste stukje van Twente, ten noorden van Ootmarsum.
Sallandse Heuvelrug: De Holterberg tussen Holten en Nijverdal.

Oost-Twente: De Lutte en eigenlijk alles rondom Oldenzaal, Losser en Denekamp. Mooie bossen, veel zandgrond.

De Veluwe:
Vooral rondom Hoenderloo en de Posbank (bij Rheden/Arnhem) kent relatief grote hoogteverschillen. Ook het Nationaal Park Veluwezoom en gebieden van de Kroondomeinen zijn niet vlak. Persoonlijke favoriet: Hoog Soeren bij Apeldoorn.
Vlak bij Arnhem ligt Park Mariëndaal (tussen Arnhem en Oosterbeek). Hier is een relatief groot hoogteverschil. Aan de zuidkant van het park staan wel heel veel bomen, de noordkant heeft ook open vlaktes.

Rijk van Nijmegen: Mookerheide, St. Jansberg en Duivelsberg.

Zuid-Limburg: diverse rondom Vijlen, Epen en Vaals. Al lijkt het er op dat Zuid-Limburg (ruim) in de zachte lucht blijft zitten.

Stedelijk gebied: sleeën met kunstmatige hoogteverschillen

In diverse steden zijn kleinere hoogteverschillen, maar ook op korte afstand. Zo ligt langs de A50 bij Apeldoorn een geluidswal. Op het hoogste punt is deze 27 meter hoog, en het omliggende weiland 8 meter. Dit is een hoogteverschil op zeer korte afstand van bijna 20 meter. Ik heb hier wel eens mensen zien snowboarden. Adres: Houttuinen-Oost, Apeldoorn.

In Arnhem kennen we “het Rijnhert”, althans zo staat het op Google Maps (Meander, Arnhem). Deze staat bovenop een oude afvalstortplaats. Maar wél een hoge: 42m hoog, 31 meter hoger dan de omgeving.

Ken jij ook dit soort gebieden bij jou in de buurt? Laat een reactie achter, dan voeg ik ze toe!

Laat een reactie achter