Klimhallen in Nederland

Spread the love

Buiten het buitensportseizoen om moet je natuurlijk wel in vorm kunnen blijven en nieuwe klimtechnieken kunnen oefenen – en bestaande verfijnen. Gelukkig kan dit in een van de klimhallen die Nederland rijk is. Veilig, vertrouwd en professioneel kun je hier de eerste stappen zetten op de weg om een ervaren klimmer te worden.

De routes zijn opgebouwd uit blokjes met verschillende kleuren en hebben een cijfer wat aangeeft hoe moeilijk deze is. In Nederland beginnen ze meestal met 3A en lopen via 3B, 3C naar 4a etc. tot 8C. Hoe hoger het cijfer, des te moeilijker de route te voltooien is. Dit cijfer hangt onder meer af van lengte, hellingshoek (overhellend bijvoorbeeld), de afstand tussen de blokjes en de grootte van de blokjes.

In vrijwel alle klimhallen kun je ook boulderen. Het voordeel aan boulderen is dat je geen maatje nodig hebt: je bent namelijk ongezekerd. De vloer ligt vol met matten, zodat vallen niet gevaarlijk is. Je hebt optimale bewegingsvrijheid en het geheel is vaak technischer.

Wat kost klimmen in een klimhal

Klimmen kost in doorsnee ongeveer 13 EUR – deze toegangsprijs is meestal geldig voor de gehele dag. Er is een aantal klimhallen waar je ook kaartjes kunt kopen specifiek voor de avond. Let op dat deze prijs een benadering is. In deze prijs zit geen introductiecursus en is exclusief de huur van het materiaal. Reken hiervoor op additioneel nog ongeveer 7 EUR. Voor 2 tientjes heb je dus een prachtige ervaring. Je hebt wél iemand nodig om samen mee te klimmen. Tenzij je gaat boulderen – je hebt bij boulderen immers niemand nodig om je te zekeren en gaat dus prima alleen!

Klimhallen in Amsterdam en omgeving

Amsterdam heeft drie klimhallen:
Klimmuur centraal (bij het Centraal Station)

Klimhal Amsterdam (Sloterdijk)

Mountain Network Amsterdam (Erasmusgracht) .
Ook in Alkmaar is een klimhal: Klimmuur Alkmaar. Iets verder weg maar vermeldenswaardig: Rocksteady klim-en sportcentrum in Bussum en De Klimmuur Haarlem in Haarlem.

Klimhallen in Rotterdam, Den Haag en omgeving

Ook in Rotterdam en omgeving kun je klimmen, al is het aanbod iets beperkter dan in Amsterdam. Je kunt terecht in Dordrecht bij Sportcentrum Pentagon en bij Mountain Network Dordrecht en bij Steep Part Rotterdam.

In Den Haag zijn 2 klimhallen te vinden: Steep Part Den Haag en Klimmuur Den Haag. Je kunt ook terecht in Zoetermeer: Klimhal Ayersrock.

Overige klimhallen in Nederland

Arnhem: Mountain Network Arnhem
In Arnhem (naast de Decathlon en vlak bij Mountain Network en onderdeel van Mountain Network) ligt ook pizzabar La Rocca. Behalve dat je hier kunt lunchen in een industrieel-sportieve omgeving kun je hier ook boulderen. Stel je geen restaurant voor met een bouldermuur, maar een verzameling serieuze bouldermuren met een restaurant. Boulderen is (onder begeleiding) mogelijk vanaf 4 jaar oud. Kosten: 7,5 EUR t/m 7 jaar en 13,5 EUR voor volwassenen (prijs 2021).

Breda: Arendse Klimhal.

Eindhoven: Klimcentrum Neoliet

Enschede: Arqué Klimcentrum

Groningen: Klimcentrum Bjoeks

Gulpen: Rocca Gulpen

Heerlen:  Klimcentrum Neoliet Heerlen

Heerenveen:  Mountain Network Heerenveen

Leeuwarden: Mountain Network Leeuwarden

Nieuwegein:  Mountain Network Nieuwegein

Nijmegen: Klimhal Nijmegen

Roosendaal: Klimcentrum Yellow Stone

Tilburg: Klimcentrum Neoliet

Utrecht:  Klimmuur Utrecht

Zwolle: Klim & Outdoorcentrum Yosemite

Laat een reactie achter