Aiguille de Bionnassay – 4052m – Haute Savoie – Frankrijk

Spread the love

De Aiguille de Bionnassay is een prachtige piramide in het Mont Blanc massief, gelegen in de Haute Savoie. De Aiguille de Bionnassay ligt iets ten westen van de Dome du Gouter, die op zijn beurt net ten westen van de Mont Blanc ligt.

Het is de meest westelijk gelegen vierduizender van het Mont Blanc massief. De steile, volledig vergletsjerde noordwand van de Bionnassay is prachtig om te zien en uiterst herkenbaar. De oostzijde en westzijde zijn flinke rotswanden, met minder gletsjervorming.
Links de Aiguille de Bionnassay, rechts de Domes de Miage. Vlak voor zonsopkomst

Deze steile rotswand is op bovenstaande foto linksboven te zien. Deze foto is genomen ‘s ochtends vroeg, 28 september 2017 vlak voor zonsopgang, vanaf Chalets de Miage. Rechts de Domes de Miage. Ter hoogte van het laagste punt van de graat ligt de hut Refuge Durier.

Mont Blanc en Aiguille de Bionnassay

Hier rechtsonder zie je boven mijn geopende portier de Mont Blanc. Rechts daarvan ligt de Aiguille de Bionnassay.

Aiguille de Bionnassay beklimmen

De Aiguille de Bionassay is aan alle kanten omsloten door gletsjers, welke voor de succesvolle eerste klim in 1865 overgestoken moesten worden. De Bionnassay is bereikbaar via de hut Plan de Glacier (2730m) en vervolgens Refuge Durier (3358m) op de top van de Col de Miage (via een oversteek van de Glacier de Miage).
Andere mogelijkheden zijn de Tricot-graat, direct vanuit Plan de Glacier. Of de noordkant, (al dan niet met een traverse van de Dome du Gouter), vanaf Refuge Tete Rousse (3165m).
De klim is ook te doen vanuit Italië, via Rifugio Gonella (3071m) waarbij een gletsjer-oversteek een vereiste is.

Om de top te bereiken is wat rotsklimmen vereist (4b Frans). Dat is niet schokkend moeilijk, maar het is vaak vroeg als je het laatste stuk beklimt. Een gids is een meer dan welkome toevoeging.

Ervaring met gletsjers is dus een vereiste voor een veilige klim naar de top van de Aiguille de Bionnassay. Helaas is dit eind juli 2007 nogmaals gebleken, nadat 4 klimmers doodgevroren zijn op de Bionnassay.

Gletsjer van Bionnassay, met in de voorgrond het gletsjermeer en de zijmorenen

Op bovenstaande foto staat de Glacier de Bionnassay. De gletsjer is flink gesmolten en teruggetrokken. Zo staat het meertje nog niet niet op de kaart.

Een reactie

Laat een reactie achter