Mont Maudit (4465m)

Spread the love
Het Mont Blanc Massief, met daarin de Mont Maudit.

»Gelegen: Haute Savoie, Frankrijk
»Hoogte: 4465 meter
»Eerst beklommen door: J. von Bergen, W.E. Davidson, J. Jaun, H.S. King
»Jaar: 12 september 1878

De Mont Maudit is één van de hoofdtoppen van het Mont Blanc massief, gelegen aan de oostkant van Chamonix. De Mont Maudit ligt tussen de Mont Blanc en de Mont Blanc du Tacul en is met 4465m hoogte een respectabele piek. Maar toch nét geen 4500m.

De zuidwand van de Mont Maudit is aanzienlijk steiler dan de noordkant. Beide zijden zijn volledig vergletsjerd. Aan de zuidzijde, of eigenlijk de zuidoostzijde, levert dit een vrij spectaculaire “ijsval” richting Courmayeur op: de Brenva-gletsjer. Dit is de op één na langste gletsjer van Italië en qua oppervlakte de nummer 8. Helaas is de Brenva-gletsjer ook één van de meest aangetaste gletsjers door de opwarming en klimaatverandering. In ongeveer 30 jaar is de gletsjer gekrompen van 7.4km lang tot 6.7km lang.

Vanaf de oostzijde (de Italiaanse zijde dus) is de Mont Maudit goed te onderscheiden: het is het hoogste punt tussen de Mont Blanc du Tacul en de Mont Blanc. Vanaf de noord & westzijde is hij nauwelijks te herkennen, omdat vanaf hier de witte top vrijwel wegvalt tegen de hogere Mont Blanc er achter. Dit verschil is echter zeer subtiel, waardoor veel mensen die in Chamonix staan denken dat de Mont Maudit de Mont Blanc is.


Vroeger stond het gehele Mont Blanc massief bekend als “Montagne Mauditte”, maar aan het einde van de 18e eeuw veranderde dit. De normaalroute van de Mont Maudit is dezelfde als die van de Mont Blanc. De beklimming van de Mont Maudit vindt ook vaak plaats als onderdeel van de beklimming van de Mont Blanc of als acclimatisatie-tocht.