Nordend

Spread the love
© http://julien.beausseron.free.fr/, Nordend

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4609 meter
»Eerst beklommen door: E.N. Buxton. T.F. Buxton, J.J. Cowell, M-C. Payot
»Jaar: 26 augustus 1861

De Nordend is gelegen in het Monte Rosa-massief op de grens van Zwitserland met Italië. De Nordend is in hoogte de derde berg van de Alpen, na de Mont Blanc en Dufourspitze. De route naar de top van de Nordend is grotendeels gelijk aan die van de Dufourspitze. De bergen liggen dan ook vlak naast elkaar: de Nordend ligt op dezelfde graat als de Dufourspitze, net ten noorden van de Dufourspitze zelf.

De Nordend beklimmen

De Nordend wordt niet gezien als een technisch ontzettend moeilijke klim (alpine 3-4e graad rotsklimmen), maar goed weer is een must en de hoogte speelt een grote rol. Grote delen van de routes zijn vergletsjerd: met name de noord en westzijde van de berg liggen vol met gletsjers. Grote ervaring met het lopen op gletsjers is een vereiste – ook al ga je uiteraard met een gids de berg op. Eveneens een vereiste: een ijzersterke conditie.

De oostzijde is een steile wand die sterk getekend is door lawines. De oostwand is duizelingwekkend: 2600 meter hoog en daarmee van flink Himalayaanse proporties. Deze beklimmen is technisch uiteraard een heel ander verhaal – evenals de noordflank. Hier loopt de Gornetgratgletsjer tot aan de bovenkant van de graat naar de Jägerhorn.

Met 3970 meter een serieuze berg, maar net geen 4000 meter hoog en dus minder bekend. Via het Jägerjoch kom je bij een aardige rotswand van 400 meter hoog. Het laatste stukje gaat dan weer over een gletsjer – deze traverse heb ik nog maar één keer gezien in de literatuur en online!

De normaal route naar Nordend begint vanaf de Monte Rosa hut op 2795 meter hoogte. Vanaf deze hut volg je een zigzag-route naar de morene van de Grenzgletsjer. Je kunt de Silbersattel route volgen tot ongeveer 4000 meter hoogte, waarna de paden zich splitsen: 1 richting Dufourspitze en de ander naar Nordend. Het beklimmen van de Nordend kost ongeveer 10 uur, gemeten vanaf de laatste hut.

De kosten die ik ben tegengekomen liggen in de orde van grootte van 1230 CHF.

Benodigde materialen voor de klim

Uitgaande van overnachtingen in de hut, heb je het volgende sowieso nodig:
* Zaklamp (want je begint in het donker)
* Slaapzak / liner voor in de hut
* Stevige bergschoenen (categorie D)
* Stijgijzers
* Pickel/ ijsbijl & wandelstokken
* En natuurlijk je rugzak en persoonlijke benodigdheden

Laat een reactie achter