Parrotspitze: 4432 meter hoog in Monte Rosa

Spread the love
De Parrotspitze is met 4432 meter één van de hoogste van Zwitserland en slechts 46 meter lager dan de Matterhorn. Toch is de Parrotspitze aanzienlijk minder bekend

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4432 meter
»Eerst beklommen door: M. Anderegg, W.E. Hall, F.C. Grove, R.S. MacDonald, P. Perren, M. Woodmass
»Jaar: 16 augustus 1863

De Parrotspitze is gelegen in het Monte Rosa massief, op de grens van Italië en Zwitserland. Ondanks dat het de nummer 12 is van de hoogste bergen van de Alpen, valt de Parrotspitze in het niet bij de andere Monte Rosa reuzen, die bekender en hoger zijn (DufourspitzeSignalkuppeNordendZumsteinspitze en de nabij gelegen Matterhorn).

Het beklimmen van de Parrotspitze is meestal onderdeel van het beklimmen van de andere bergen die op dezelfde graat gelegen zijn zoals de Lyskamm, Ludwigshöhe en Signalkuppe, eventueel afgemaakt na een overnachting op de Signalkuppe met de Zumsteinspitze en Dufourspitze.

Vanaf de Gniffeti-hut (3647m) is het ongeveer 3,5 uur klimmen naar de top, met een omtrekkende beweging langs Ludwigshöhe (4342 meter). Naar het noordwesten toe is de Parrotspitze sterk vergletsjerd en goed zichtbaar vanaf de Grenzgletsjer en Gornergrat.

De spectaculaire zuidoostwand

De zuidoostwand van de Parrotspitze is alles wat de overige zijden niet zijn. Het is steil, rotsig en moeilijk om te beklimmen. Het is rustig, zo niet verlaten en de klim is lang. Er zijn minder overnachtingsmogelijkheden, waardoor je meer dan 1000 meter per dag moet klimmen.

Verder naar het zuiden liggen de Ludwigshöhe (4342m), Corno Nero/Schwarzhorn (4322m), Piramide Vincent (4215m) en Punta Giordani (4046m). Naar het noorden liggen de eerder genoemde Signalkuppe, Zumsteinspitze, Dufourspitze en Nordend.

Naar het westen de diverse Lyskamm-pieken en de Tweelings-bergen Castor en Pollux. Nog iets verder naar het westen liggen de Breithorn en Matterhorn.

Lees ook: The 4000m Peaks of the Alps

Laat een reactie achter