Täschhorn (4491 meter)

Spread the love
Täschhorn, gezien vanaf Fellskin boven Saas Fee
Van links naar rechts: Alphubel, Täschhorn, Dom de Mischabel, Nadelhorn

De Täschhorn is gelegen in het Mischabel-massief, welke het Matterdal scheidt van het Saasdal in het zuiden van Zwitserland. Het is één van de hoogste bergen van Zwitserland, iets lager dan de Dom de Mischabel maar hoger dan de Matterhorn.

De Täschhorn is dan wel iets lager dan de Dom de Mischabel, maar een stuk lastiger om te beklimmen. Een eenvoudige route is er eigenlijk niet.
De normale klimroute begon tot enkele jaren geleden vanuit het dal van Zermatt. De berg werd benaderd vanaf de westkant en loopt naar de Dom-hut, die gelegen is op 2940 meter (45 CHF per nacht, cash betalen, halfpension incl. toeristenbelasting. Telefonisch reserveren verplicht: +41 27 967 26 34).

Sinds enkele jaren is de “normaalroute” echter niet meer begaanbaar: door het krimpen van de gletsjer kun je niet meer van de Dom-hut naar de Täschhorn komen!

Tegenwoordig begint de normaalroute vanaf de Mischabeljoch, een zadel tussen het Saas & Matterdal. De route vanaf de Mischabeljoch loopt over de zuidoostgraat van de berg. Op de Mischabeljoch staat een bivak: het Mischabeljochbiwak op 3855 meter hoogte. Deze is bereikbaar vanaf de Täschhut (2701m) en vereist dus de nodige acclimatisatie.

De tocht naar het bivak is lang: eerst wordt de Rotgraat (de westflank van de Alphubel) gepasseerd, maar blijf je op vrijwel gelijke hoogte. Daarna gaat het pad omhoog, tussen de Rotgraat en Wissgraat slingert het pad omhoog.

Bovenop de Wissgraat splitst het pad: rechtsaf naar de Alphubel (4206m) en rechtdoor richting de Weingartensee: een bergmeertje op ruim 3000 meter hoogte. Een stuk verderop gaat ook deze route rechtsaf, richting het oosten: de Weingartengletsjer op. Vanaf hier is het gletsjer-klimmen tot aan het Bivak, bovenop de graat.

De Täschhorn is een intimiderende verzameling rotsgraten die samen de piramide-vormige top creëeren, hoog boven het dorp Täsch waarnaar ze vernoemt is. Een plaatsje dat overigens vooral bekend is als parkeerplaats voor auto’s van bezoekers aan Zermatt, waar overgestapt moet worden op de trein.

Aan alle zijdes van de Täschhorn liggen gletsjers. De bekendste hiervan is de Feegletsjer, boven Saas Fee.

Laat een reactie achter