Zinalrothorn

Spread the love
© https://www.weltderberge.de, Zinalrothorn
De Zinalrothorn, tussen het Matterdal en het Val d'Anniviers

Feiten
»Gelegen: Wallis, Zwitserland
»Hoogte: 4221 meter
»Eerst beklommen door: J. Anderegg, M. Anderegg, F.C. Grove, L. Stephen
»Jaar: 22 augustus 1864

De Zinalrothorn had vroeger een andere naam: de Moming. In de loop der jaren is deze oude naam in vergetelheid geraakt en wordt de naam Zinalrothorn gebruikt. De gletsjer aan de noordzijde heet nog altijd Glacier de Moming. De Zinalrothorn is gelegen tussen de Dent Blanche en Weisshorn, ten westen van het Matterdal boven het dorpje Täsch en ten oosten van het dorpje Zinal in het Val d’Anniviers. De Zinalrothorn ziet er anders uit vanaf ieder gezichtspunt en biedt zeer uitdagende routes voor vele klimmers van verschillende niveau’s.

De Zinalrothorn is goed te bereiken, zowel vanuit het Matterdal aan de oostzijde als vanaf Val d’Anniviers aan de westzijde. Dankzij de verscheidenheid in mogelijke routes staat de Zinalrothorn ook wel bekend als mooiste vierduizender om te beklimmen in het Zwitserse kanton Wallis/Valais. Een andere reden voor zijn populariteit is te vinden in de relatief korte (maar pittige) klim vanaf de Rothornhut op bijna 3200 meter hoogte.

De gemakkelijkste route is die over de ZO-graat, maar die gaat niet helemaal naar de top. Deze komt uiteindelijk uit bij de ZW-graat, die wel naar de top gaat. Deze graat wordt ook als mooier en uitdagender ervaren. De routes die niet over de graten gaan hebben een slechte naam. Deze hebben namelijk veel last van rotsval en sneeuwlawines, waardoor deze gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn, zeker later op de dag.

Aan de noordzijde ligt de Glacier de Moming, welke in vroeger tijden een verbinding had met de Weisshorngletsjer. Aan de westzijde ligt de Glacier du Mountet en aan de zuidzijde de Triftgletsjer en Rothorngletsjer. Aan de oostzijde ligt de Hohlichtgletsjer.

De Triftgletsjer van de Zinalrothorn dient niet verward te worden met de andere Triftgletsjers in Zwitserland, zoals de Triftgletsjer in het Saasdal (westzijde van de Weissmies) en de Triftgletsjer in de Urneralpen bij de Tieralplistock (3383 meter)

2 reacties

Laat een reactie achter